Gyakorlati tudnivalók a tanúsítvánnyal kapcsolatban

A jogszabály

A 176/2008 Kormányrendelet az energetikai tanúsítás legfontosabb jogszabálya. Minden lényeges kérdés itt került tisztázásra, például hogy mikor kell és mikor nem kell a tanúsítvány. Aki alaposabban érdeklődik a téma iránt, annak javasoljuk, hogy az interneten elérhető információk helyett közvetlenül a hivatkozott jogszabályt tekintse át.

Mielőtt megrendeli a tanúsítvány elkészítését, javasoljuk, hogy tekintse át a tanúsítási kivételek listáját

Tíz évig marad érvényes az energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány tíz évig marad érvényes a kiállítástól számítva, de csak abban az esetben, ha az épületen nem végeznek semmilyen átalakítást. Ha az épületet átépítik, a szakvéleményt újra el kell készíttetni, de természetesen csak akkor, ha azt újra eladják vagy bérbe adják.

A tanúsító csak mérnök lehet

Az energetikai tanúsító csak mérnök végzettségű szakértő lehet, aki rendelkezik a szükséges jogosultsági vizsgával. A mérnökök névjegyzékét a Magyar Építész és Magyar Mérnöki Kamara vezeti, itt ellenőrizhetők le a szakemberek. A szakmagyakorlás feltételeit a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről részletezi.

Helyszíni szemle (hőkamerázás nélkül)

A helyszíni szemle során jegyzőkönyvezzük azokat az épületszerkezeteket, amelyek alapján a számításokat el tudjuk készíteni. A szerkezetek azonosításához speciális műszeres vizsgálatot nem végzünk, a szemle ideje körülbelül fél órás. Igény szerinti hőkamerás felmérésre december és február között van lehetőség, mivel a hőveszteségek csak erősen fűtött belső tér és nulla fok alatti kültér esetén jeleníthetők meg a kamerával.

Milyen fejezetekből áll a tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy összefoglaló lappal kezdődik, amelyen az alapadatokat találjuk meg (pl. az építmény alapterülete, HRSZ, megbízó neve, a tanúsító adatai, stb.). A következő fejezet a számítási rész: ez részletesen tartalmazza a felmért paramétereket és az ezekből kalkulált eredményeket. A harmadik fejezet a javaslati rész, amely azokat a potenciális korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel, amelyek megvalósításával javul az energiahatékonyság. A szerződéskötés szempontjából a legfontosabb az első oldal jobb felső sarkában található HET sorszám, ezt az ügyvéd fogja regisztrálni.

Energetikai besorolási statisztika Borsod megyében

Borsod megye energetikai osztályzatai

A fenti diagram a megyében kiadott energiaosztályok darabszámát ábrázolja, az egyes betűjelzések szöveges megnevezése az alábbi:

AA++   Minimális energiaigényű
AA+   Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA   Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB   Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
CC   Korszerű
DD   Korszerűt megközelítő
EE   Átlagosnál jobb
FF   Átlagos
GG   Átlagost megközelítő
HH   Gyenge
II   Rossz
JJ   Kiemelkedően rossz